KAHVE DEMLEME TEKNİKLERİ


DEMLEME TEKNİKLERİ

Evde, ofiste veya tatilde taze ve güzel bir kahve yapmak artık sizin elinizde. Seçtiğiniz kahveyle birlikte uygulayacağınız teknik, öğütücünüz, suyun kalitesi, sıcaklığı, gramajı, süresi gibi süregelen uzun bi listemiz var. Merak etmeyin, istediğiniz sonucu elde etmeniz için birlikte adım adım ilerleyeceğiz. Şimdi yolumuza aşağıda yer alan beğendiğiniz tekniği seçerek başlayabiliriz.

Filtre Kahve

Filtre Kahve Makineleri tüm ofislerin ve mutfakların vazgeçilmezidir. Bu küçük ve pratik makine ile kolayca filtre kahve demleyebilirsiniz. Filtre kahve, yaklaşık altı dakikada bir litre kahveyi demleme kapasitesine sahip, her an günlük filtrenizi hazırlamanın son derece tutarlı ve inanılmaz derecede kolay bir yoludur.

  • Doz: 60 g
  • Su Miktarı: 1000 g
  • Su Sıcaklığı: Oda Sıcaklığı
  • Demlenme Süresi: 5:30-6:00 dakika

Malzemeler

  • FİLTRE KAHVE MAKİNESİ
  • TARTI
  • KRONOMETRE
  • FİLTRE KAĞIDI
  • DEĞİRMEN
  • FİLTRE KAĞIDI
  • TERMOS
  1. 60 g kahveyi tartarak hazırla ve orta kalınlıkta öğüt.
  2. Filtre kağıdını cihaza yerleştir ve su haznesine 150-200g su ekleyerek cihazı boş olarak çalıştır. Bu işlem, ekipmanı da ısıtmış olacaksın. Demleme öncesi karaf içerisindeki suyu boşaltmayı unutma
  • *Bu suyu dökmek yerine daha sonra ekipmanını temizlemek için kullanabilirsin
  1. Öğüttüğün kahveyi sepete ekle ve düz bir kahve yatağı elde etmek için sepeti hafifce salla.
  2. Tartarak hazirladigin 1000 g suyu , cihazin su haznesine ekle. Su akisi basladiginda kronometreni baslatmayi unutma.
  3. Demleme sonunda toplam süreyi not etmeyi unutma! Bir sonraki demlemede yol gösterici olacaktır.
  4. Cihazın ısıtıcı plakası var ise karafta bekleyecek kahve hızla acılaşacaktır. Kahveyi bir termosa aktararak tazeliğini 1 saate kadar korumasını sağlayabilirsin..

Espresso

Espresso; metal bir filtre “basket” içerisine dozlanmış kahvenin sıcak ve basınçlı su kullanılarak demlenmesi yöntemidir. Bu yöntemle demlenmiş kahvelerde yöntem ile aynı adı taşır ve Espresso olarak adlandırılır. Menüde yer alan birçok içeceğin temelini oluşturmaktadır.

  • Doz: 18 g
  • Ürün: 42 g
  • Süre: 0:27-0:32 saniye

Malzemeler 

  • ESPRESSO MAKİNESİ
  • TARTI
  • TAMPER MATI
  • TAMPER
  • KRONOMETRE
  1. Portafiltre’yi gruptan çıkar ve temiz bir bez ile iyice kurula.
  2. 18g [ ± 0.1 fark ile] Kahveyi öğüt ve sepet içerisine dozla.
  3. Kahvenin homojen bir biçimde sepet içerisinde dağılmasını sağla. Eğer büyük topaklanmış kahveler varsa bu topakları dağıt.
  4. Düz ve eş yoğunlukta bir yatak elde edecek şekilde tamper ile kahveyi sıkıştır. Sonrasında tamperı yavaşca çektiğinden emin ol.
  5. Gruptan 2-3 s boyunca sıcak su akıt, drip trayi kurula ve portafiltreyi yavaşca gruba tak.
  6. Shot tartısını ve fincanı yerleştirdikten demlemeye başla.
  7. Tartıda 38-39 gram değerini gördüğünde, tuşa basarak akışı durdur. Tamamlandığında 42 gram civarı bir ürün elde etmiş olacaksın.
  8. Portafiltreyi gruptan çıkar. Kahveyi atık kutusuna boşalt ve portafiltreyi gruptan sıcak su akıtarak yıka ve tekrar gruba tak.
  9. Drip trayi kurulamayı unutma.

French Press

1800’lü yıllarda Fransızlar tarafından icat edilmiş olsa da, günümüzdeki haline İtalyanlar tarafından getirilmiştir. Daldırma yöntemi ile yoğunluğu yüksek bir filtre kahve deneyimi sağlar. Ev kullanıcılarının gözdesi olan bu yöntem, bildiğimiz en eski demleme tekniklerinden biri sayılabilir. Eğer daha berrak bir sonuç istiyor isen demlemen bittiğinde kahveni bir filtre yardımı ile süzmeyi deneyebilirsin.

  • Doz: 20 g
  • Su Miktarı: 300 ml
  • Su Sıcaklığı: 95-96C
  • Demlenme Süresi: 4:30 dakika

Malzemeler

  • FRENCH PRESS
  • TARTI
  • KRONOMETRE
  • DEĞİRMEN
  • KAŞIK
  1. 20 g kahveyi tartarak hazırla ve kalın bir ayarda öğüt.
  2. Sıcak su ile ekipmanı iyice yıkayarak ısınmasını sağla.
  • *Bu suyu dökmek yerine daha sonra ekipmanını temizlemek için kullanabilirsin
  1. Ekipmanı tartıya yerleştir, kahveyi ekle ve tartıyı sıfırla. Tek seferde suyun tamamını ekle. Kronometreyi çalıştırmayı da unutma.
  2. Bir kaşık yardımıyla karıştır. Metal kaşık kullanıyorsan, önceden ısıtman önemli!
  3. Ekipmanın kapağını kapat, bu soğumayı yavaşlatacaktır. Filtreyi çok az bastır. Amaç tüm kahvenin suyun içinde olduğundan emin olmak. Yüzeyin hemen altında olması yeterli!
  4. Demleme süresinin son 45 saniyesinde filtreyi yavaşça aşağı ittir. Kahveni bardağa aktarmadan önce bir süre daha beklemen daha berrak bir sonuç elde etmeni sağlayacaktır.

Moka Pot

Espresso, filtre kahve gibi bir demleme yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak hazırlanan içecek de yöntem ile aynı isme sahiptir. Günümüzde nitelikli kahve camiasında kullanılan en eski demleme tekniği olma özelliğini taşımaktadır. Aynı espresso ve filtre kahve yöntemlerinde olduğu gibi istenilen herhangi bir kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanabilir. Burada belirleyici tek unsur kişisel tercihler ve damak tadıdır.

  • Su Sıcaklığı: 90 C

Malzemeler

  • MOKAPOT
  • DEĞİRMEN
  • OCAK
  • KETTLE

Moka pot Nasıl Çalışır

Mokapot metal filtre kullanan bir filtre kahve makinesi gibi düşünebilirsin.
Alt haznede bulunan su yukarı doğru ilerler ve kahve yatağından geçerek üst haznede toplanır.
Tabi bir çok yöntemde akış yerçekim ile aynıi yönde iken bu sefer tam tersi bir durum mevcut.

Peki bu nasıl oluyor?

Suyun yer çekimine inat yukarı yönlü hareketi temelde iki basit nedene dayanıyor.
Fizikle aran iyi olmasa da, muhtemelen aşina olduğun kavramlar.

1.Buharlaşma

İlk olarak Mokapotu ocak üzerine yerleştirdiğinde sağlamış olduğun ısı enerjisi, alt haznedeki suyun sıcaklığında artışa sebep oluyor.

Bu sıcaklık artışı sonucu, kinetik enerjisi artan su moleküllernini buharlaşma hızı ve miktarı artıyor.

Oluşan bu buhar alt hazneden çıkamadığından, su yüzeyiyle kahve haznesi arasında birikmeye başlıyor.

2.Genleşme

Artan sıcaklığın sonucu, havanın hacminin artması yani genleşmesi gerekiyor.

Fakat mokapot esnek bir malzeme olmadığından doğal olarak hacmi sabit kalıyor.

Bu durumda genleşemeyen hava sıkışmaya başlıyor yani basıncı yükseliyor.

Artan bu basınç yeterli seviyeye ulaştığında ise suyu yukarı iterek demlemenin gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

Kahve

Öncelikle işe sıcak su ile başlayacaksın. Bu sayede su kahve ile buluştuğunda doğru sıcaklıkta olmasını sağlamış olacaksın.

Bu en önemli kısımlardan biri, unutma! Kritik bir diğer nokta ise, alt haznedeki su bitmeye yaklaştığında demlemeyi hızlıca sonlandirmak, bunun için demlemeyi yakindan gözlemlemeye ve bir miktar soğuk suyla ihtiyacın var.

Bunlarla ilgili daha detaylı bilgi istersen blog sayfamızdan Mokapot Hakkında kısmına göz atabilirsin.

Bunlara Dikkat!

Demlemek istediğin kahve miktarına uygun boyutta Mokapot tercih etmelisin. Olması gerekenden az miktarda kahve ve su kullanarak düzgün bir demleme yapman olası değil!

Zamanla conta deforme olacak ve özelliğini yitirecektir. Ne kadar temiz kullandığına bağlı olarak 12 ayda bir contayı yenilemelisin.

Su seviyesi hiç bir zaman emniyet valfinin üzerine geçmemeli

Eğer paslanmaz çelik bir mokapot kullanmıyorsan, bulaşık makinesinde yıkama! Elde bulaşık deterjanı ve yumuşak bir sünger yeterli.

  1. Kahve haznesine yaklaşık şeker granülü boyutunda öğüttüğün kahveyi silme doldur. Hazneyi hafifçe sallayarak veya parmağınla düzeltebilirsin fakat bastırmamaya özen göster.
  2. Alt hazneye, güvenlik valfinin hemen altına gelecek kadar su sıcak su ekle.
  3. Dikkatli bir şekilde kendini yakmamaya özen göstererek ekipmanı birleştir ve ocak üzerine al
  4. Kapağı açık bir biçimde kısık-orta ateşte kahve akışı gerçekleşene dek devam et
  5. Akış başladığında ocağı kısık pozisyonda getir
  6. Düzgün, sürekli bir akış olmalı bu doğrultuda ocağın için ideal ayarı bulman birkaç demleme sonra mümkün olabilir
  7. Akışın sonlarına doğru sıvı miktarı azalmaya başlayacak, sesinde de bir değişim olacaktır. Bu noktada ekipmani ocaktan al ve demlemeyi durdurmak için ıslak bir havlu ile sar. Bu sayede fazla sıcak su ve buharın kahveye temasını önleyip acı tatların oluşmasını engelleyeceksin. Kahven içmeye hazır.

HARIO V60

Evde sabah kahvenizi yapmak için harika bir ekipmandır. Kullanımı kolay bir demleme yöntemi olup, sadece birkaç dakikanızı alacak keyifli bir filtre kahve deneyimi sağlar. Konik açıları 60 derece olup bir ‘V’ şekli oluşturur. Bu iki element birleşerek V60 adını almıştır. Bu açılar, hava akışı için yapılmış iç çıkıntılarıyla birleştiğinde, her seferinde tutarlı bir demleme yapmanızı sağlamaya yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz gereken püf noktası bir kettle yardımı ile sıcak suyunuzu kontrollü bir şekilde dökmek olacaktır.

  • Doz: 18 g
  • Su Miktarı: 300 ml
  • Su Sıcaklığı: 95C
  • Demlenme Süresi: 2:30 – 3:00 dakika

Malzemeler

  • HARIO V60 02
  • TARTI
  • KRONOMETRE
  • DEĞİRMEN
  • KETTLE
  • KARAF
  • HARİO V60 02 KAĞIT FİLTRE
  • AHŞAP KAŞIK
  1. 18 g kahveyi tartarak hazırla ve orta kalınlıkta öğüt.
  2. Filtre kağıdını ekipmana yerleştir ve bir miktar sıcak su dökerek filtrenin ekipmana oturmasını sağla. Bu işlemi yaparak demleme ekipmanı da ısıtmış olacaksın.
  3. Ekipmanını yıkadığın suyu dökmeyi unutma.*Bu suyu dökmek yerine daha sonra demleme ekipmanını temizlemek için kullanabilirsin
  4. Öğüttüğün kahveyi ekipmana ekle ve düz bir kahve yatağı elde etmek için ekipmanı hafifce salla.
  5. Tartıyı sıfırla ve kronotmetreyi başlat. Demlemeye hazırsın!
  6. Ön demleme için 40 g suyu hızlıca dök ve ahşap bir kaşık yardımı ile aşağı yukarı, sağa sola şeklinde karıştırarak tüm kahvenin su ile buluşmasını sağla. Bu işlemi yaparken filtre kağıdına zarar vermemeye dikkat et!
  7. 35. saniyede döküşe devam et. Tartıda 150 g a ulaşana dek yavaş ve kontrollü bir şekilde suyu ekle. Bir anda çok fazla su ekleme ve suyu dökerken koyu noktaları hedef al. Buradaki amaç homojen bir demleme yakalamak olacak.
  8. 1:30 da son döküşe başla ve 300 gram a ulaşana dek su ilave et.
  9. Tüm suyun süzülmesini bekle ve kahven içmeye hazır.

*Eğer kahven seğrek ve sulu geliyor ise daha ince, yoğun ve acı geliyor ise de daha kalın öğütme derecesi tercih edebilirsin.

Aeropress

Taşınabilir ve hafif AeroPress, nerede olursanız olun tatlı, dolgun bir fincan hazırlar: evde, kampta veya yolculukta. Bu özel yöntem, sahadayken veya bir tartınız yoksa en iyisidir.

  • Kahve: 18 g
  • Su Miktarı: 180 ml
  • Su Sıcaklığı: 92-94C
  • Demlenme Süresi: 2 dakika

Malzemeler

  • ÇEKİRDEK KAHVE
  • TARTI
  • AEROPRESS
  • FİLTRE KAĞIDI
  • DEĞİRMEN
  • SU ISITICISI
  • KUPA
  • TAHTA KAŞIK
  • SAAT
  • SU
  1. Çekirdek kahvenizi filtre kahve çekiminden çok az daha ince öğütün.
  2. Eğer tartınız yok ise, Aeropress ile gelen kaşık tam 18gr kahve alır bu da 2,5 yemek kaşığı kahveye tekabül eder.
  3. Su ısıtıcısında tercihen filtrelenmiş yoksa damacana suyunuzu 92-94C derece aralığında ısıtın (suyu kaynatıp sonra soğutmayın).
  4. Aeropress’in delikli filtre kısmına filtre kağıdını yerleştirin ve yerine vidalayın.
  5. Aeropress’i, fincanınızı, filtre kağıdını (kağıt kokusundan kurtulmak için) bolca sıcak sudan geçirin.
  6. Fincanınızı tartıya alın ve üzerine aeropress’i yerleştirin.

Türk Kahvesi

Türk Kahvesi, Espresso ve filtre kahve gibi bir demleme yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak hazırlanan içecek de yöntem ile aynı isme sahiptir. Günümüzde nitelikli kahve camiasında kullanılan en eski demleme tekniği olma özelliğini taşımaktadır. Aynı espresso ve filtre kahve yöntemlerinde olduğu gibi istenilen herhangi bir kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanabilir. Burada belirleyici tek unsur kişisel tercihler ve damak tadıdır.

  • Doz: 7 g
  • Su Miktarı: 70 ml
  • Su Sıcaklığı: 60C
  • Demlenme Süresi: 2:00 dakika

Malzemeler

  • CEZVE
  • TARTI
  • KRONOMETRE
  • DEĞİRMEN
  • TAHTA KAŞIK
  1. Reçeten doğrultusunda gerekli miktarı tart ve ince ayarda çek.
  2. Cezveni tartıya yerleştir, darasını al. Reçetenin gerektirdiği miktarda 60°C’ye ısıttığın suyu cezveye ekle.
  3. Kahveni ekle ve tahta bir kaşık ile karıştır.*Cezvenin iç yüzeyine zarar vermemek için tahta kaşık kullanman önemli!
  4. Cezveyi ocağa yerleştir ve kronometreni başlat.
  5. Demlemenin ilk aşamasında yüksek sonrasında ise kademeli olarak azalan ısıya ihtiyacın var. Bunu ocağın gaz ayarı ile sağlıyor olacaksın. Bu aşamaları belirlemek için cezveyi gözlemlemen yeterli.
  6. Başlangıçta cezve içerisinde koyu renkli olan karışım, kenarlardan itibaren açık sarı renkli krema ile kaplanmaya başlayacaktır. Bu nokta ocağı kısman gereken zaman. Yaklaşık olarak 40-60 saniyede bu noktaya gelmelisin.